Jump to content


Photo

Spreadsheet to display motor currents


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 GeorgeCarey

GeorgeCarey

    Member

  • Beta Tester
  • 343 posts

Posted 22 December 2015 - 12:46 PM

Some people still have problems with their mounts and need inspection of the current logs.

I have improved my spreadsheet that displays the currents as a graph.

The latest modification is to sort out the problem that in some countries the decimal is a "," and in others a "."

To get the graph, copy all the text in the logfile - I use (CTRL-C).

Then simply click the "Process" button in the spreadsheet.

 

You can download the spreadsheet here:

 

http://geoastro.co.u...nalysis_V20.xls


Edited by GeorgeCarey, 22 December 2015 - 12:51 PM.

ASA DDM60Pro, homemade 8" and 10" reflectors, QSI 683 camera, Astrodon 5nm filters, Pulsar dome observatory. Website: http://www.geoastro.co.uk


#2 si6pack

si6pack

    Member

  • Beta Tester
  • 127 posts
  • LocationGauting, nearby Munich

Posted 28 December 2015 - 06:39 PM

George,

 

thank you very much for sharing your EXCEL spreadsheet - this is very much appreciated. Since I suffer of "stripes" from time to time I downloaded the file and loaded two independent servo logs - unfortunately, it always ends up with an error 1004...

Just in case you would like to investigate this issue I added a DropBox-link below - the folder contains the 2 above mentioned servo logs.

 

https://www.dropbox....ef=e&n=16679899

 

Thank you very much for your help in advance.

 

Kindest regards,

Christian


DDM85S
ASA12N-OK3 or TEC140
FLI 8300 & FLI FW2-7 or XPress H694 & XPress USB FW

#3 GeorgeCarey

GeorgeCarey

    Member

  • Beta Tester
  • 343 posts

Posted 29 December 2015 - 12:44 PM

Hi Christian,

The spreadsheet failed for two reasons.

 

1) Your log files do not show magnetic angles, which made the data format a bit different.

 

Magnetic angles logged:

12:33:45.001: Axis 2 Pos:+035.36° Curr:+02.0A MagAng:+121° PosErr:+00.00arcsec
12:33:45.890: Axis 1 Pos:-002.41° Curr:+02.0A MagAng:+167° PosErr:+00.00arcsec
12:33:51.178: Axis 2 Pos:+035.36° Curr:+02.0A MagAng:+121° PosErr:-00.03arcsec
12:33:52.114: Axis 1 Pos:-002.38° Curr:+02.0A MagAng:+167° PosErr:+00.00arcsec
12:33:57.450: Axis 2 Pos:+035.36° Curr:+02.0A MagAng:+121° PosErr:+00.00arcsec

Angles not logged:
01:57:35.415: Axis 2 Pos:+004,81° Curr:+00,2A PosErr:-00,02arcsec
01:57:40.587: Axis 1 Pos:+001,10° Curr:+00,1A PosErr:+00,04arcsec
01:57:41.712: Axis 2 Pos:+004,81° Curr:+00,2A PosErr:+00,02arcsec
01:57:46.806: Axis 1 Pos:+001,10° Curr:+00,1A PosErr:+00,04arcsec
01:57:48.009: Axis 2 Pos:+004,81° Curr:+00,2A PosErr:-00,02arcsec

 

2) Your logfiles are HUGE. It looks like the mount is left running long after the imaging has finished.

 

This version of the spreadsheet works on my PC

 http://geoastro.co.u...n_angle_V03.xls

 

Let me know if it works for you.

Regards,

George


Edited by GeorgeCarey, 29 December 2015 - 12:45 PM.

ASA DDM60Pro, homemade 8" and 10" reflectors, QSI 683 camera, Astrodon 5nm filters, Pulsar dome observatory. Website: http://www.geoastro.co.uk


#4 GeorgeCarey

GeorgeCarey

    Member

  • Beta Tester
  • 343 posts

Posted 29 December 2015 - 12:53 PM

Save the spreadsheet to your hard drive. Do not run it within a web browser - I got 1004 errors when I ran it in Internet Explorer.

It was OK in Firefox.


ASA DDM60Pro, homemade 8" and 10" reflectors, QSI 683 camera, Astrodon 5nm filters, Pulsar dome observatory. Website: http://www.geoastro.co.uk


#5 si6pack

si6pack

    Member

  • Beta Tester
  • 127 posts
  • LocationGauting, nearby Munich

Posted 30 December 2015 - 10:02 AM

Hi George,

 

thank you very much for your efforts adapting the spreadsheet - however it still throws out the error 1004...

 

What do I do: I open EXCEL (Office 365, Mac), I load you spreadsheet, I load the log-file in an editor, I copy the file to the clipboard (cmd + a -> cmd +c), I press "process" and end up with the error...

 

Please don't spend your time tracking down the issue, everything is fine!

 

My observation with the DDM85: From time to time, a huge current builds up (there is no rule when), which is suddenly relieved leading to star trails...

 

Once again thank you very much for your efforts!

 

Best regards,

Christian


DDM85S
ASA12N-OK3 or TEC140
FLI 8300 & FLI FW2-7 or XPress H694 & XPress USB FW

#6 GeorgeCarey

GeorgeCarey

    Member

  • Beta Tester
  • 343 posts

Posted 30 December 2015 - 01:03 PM

It is strange that it does not work for you. Perhaps the Mac Excel is different in some way.

These are the two graphs from the logfiles you posted:

 

2015_12_13_17h17m

 

2015_12_13_17h17m.jpg

 

2015_12_14_16h59m

 

2015_12_14_16h59m.jpg

 

The currents in both axes seem to want to rise.


ASA DDM60Pro, homemade 8" and 10" reflectors, QSI 683 camera, Astrodon 5nm filters, Pulsar dome observatory. Website: http://www.geoastro.co.uk


#7 si6pack

si6pack

    Member

  • Beta Tester
  • 127 posts
  • LocationGauting, nearby Munich

Posted 30 December 2015 - 06:42 PM

Thank you George!

Very interesting - I am wondering what the reason for this behavior is? The telescope is very good balanced...hmm, I have to find a PC with EXCEL to check my other logs...


DDM85S
ASA12N-OK3 or TEC140
FLI 8300 & FLI FW2-7 or XPress H694 & XPress USB FW

#8 si6pack

si6pack

    Member

  • Beta Tester
  • 127 posts
  • LocationGauting, nearby Munich

Posted 27 January 2016 - 05:40 PM

George,

 

In the meanwhile I installed a virtual Win10 64bit machine on my iMac and installed the latest EXCEL from Office365...unfortunately, I am still not able to "convert" my log files into graphs...what version of EXCEL are you running?

 

Regards,

Christian


DDM85S
ASA12N-OK3 or TEC140
FLI 8300 & FLI FW2-7 or XPress H694 & XPress USB FW

#9 GeorgeCarey

GeorgeCarey

    Member

  • Beta Tester
  • 343 posts

Posted 27 January 2016 - 06:31 PM

I use Excel 2003. Perhaps it does not work well on anything other than a Windows PC?

ASA DDM60Pro, homemade 8" and 10" reflectors, QSI 683 camera, Astrodon 5nm filters, Pulsar dome observatory. Website: http://www.geoastro.co.uk


#10 si6pack

si6pack

    Member

  • Beta Tester
  • 127 posts
  • LocationGauting, nearby Munich

Posted 28 January 2016 - 07:39 AM

Thank you George. Maybe there is a (major?) difference between those versions!? I found an old OFFICE 2007 and will give it a try... I keep you posted.


DDM85S
ASA12N-OK3 or TEC140
FLI 8300 & FLI FW2-7 or XPress H694 & XPress USB FW




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users